Opleiding Coordinator Levenshouding
Wat leuk dat je geïnteresseerd bent in onze opleiding Coordinator Levenshouding waarin we Toegepaste Positieve Psychologie toepassen in de klas. Na drie jaar experimenteren en leren in onze eigen school willen we onze in ontwikkeling zijnde leerlijn Welbevinden en Levenshouding met jullie delen. Op deze pagina vind je alle informatie en kun je onderaan de studiegids downloaden.
CUSTOM JAVASCRIPT / HTML
Introductie - Ons verhaal
Misschien herken je dit wel: Na jaren onderwijs waren we er een beetje moe van. Moe van de focus op taal en rekenen. Moe van de volgende prestatieanalyse en die verbeteren met een traject. We wilden meer. In ons eigen leven waren we ook bezig met een bredere blik dan alleen kennis vergaren maar ook naar onszelf kijken. Ben ik gelukkig? Wat is geluk? Wat kan ik doen om bij te dragen aan mijn eigen geluk? En aan dat van de kinderen om me heen?

Om een school binnen te lopen voelde ergens als een mismatch. Op deze plek waar het ontwikkelen van een kind centraal hoort te staan gaat het onbedoeld toch vaak weer over die methode. Over die toets. Over die leerling die buiten de curve valt.
Een alternatief was echter lastig. Een keer een leuk gesprek met een groep leerlingen over iets wat er echt toe deed was een hoogtepunt. Maar hoe kun je dat structureel een plek geven in een lessenplan? Toen een keer een leuke zelfreflectie-activiteit gedaan. Maar hoe kon ik de rest van het team, dat het zweverig en niet te onderbouwen vond, overtuigen dat het structureel meerwaarde heeft?

En dan de eigenlijke droom:
Een complete leerlijn waarbij we het welbevinden, de levenshouding en de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen in kaart konden brengen in een nulmeting. Een serie lessen waarbij we vervolgens kunnen meten wat de vooruitgang was. En dat dan het liefste in een online systeem die al het administreer- en rapporteerwerk voor ons deed. Dit uiteraard ook met een serie sessies met én voor ouders, om die betrokken te houden. En als klap op de vuurpijl hiermee die symptoom-bestrijdende antipestprotocollen het raam uit omdat we hiermee een structureel antwoord hadden op sociaal-emotionele ontwikkeling.


Dit is het moment dat we je graag zouden vertellen dat het allemaal in kannen en kruiken is en dat je dit in 5 minuten voor elkaar zou kunnen krijgen. Hoewel we nooit hebben gedacht dat het super simpel zou zijn, gingen we er wel vanuit dat het goed te doen zou moeten zijn met wat we geleerd heb uit het fantastische veld van de Toegepaste Positieve Psychologie. Met frisse moed hebben we met een groep betrokken mensen de School of Understanding opgericht om het onderwijs te versterken. Om in de praktijk te laten zien dat een integrale brede vorm van gepersonaliseerd onderwijs mogelijk is.

Toen begon een intense reis met alle uitdagingen die horen bij een startende school. Van huisvesting tot personeel, van passend onderwijs tot schoolinspectie. Allemaal dingen die de aandacht afleidden van dat wat belangrijk was. Gelukkig hadden we een harde kern in het team, die mee de leiding nam over het onderwijskundige concept, om zo de visie in de praktijk te brengen.

Na drie jaar kunnen we met recht zeggen dat we ver gekomen zijn. We hebben dagelijkse levenslessen, zetten volgende stappen met het in kaart brengen van welbevinden en levenshouding. Intussen ben ik ook een nieuw bedrijf begonnen, GroeiWijs, om zelf de software te maken om het zo makkelijk mogelijk te maken om de informatie te verzamelen, de leerling mede-eigenaar ervan te maken en hier waardevolle, praktische conclusies uit te trekken.

We hebben lang overlegd of we eerst moesten wachten tot we alles af hebben voordat we er een pakket en een opleiding van zouden te maken. Maar al gauw kwamen we tot de conclusie dat dat punt nooit zou komen. Plus dat het eindresultaat nooit zo goed zou zijn als wanneer we deze reis samen zouden maken met een groep gepassioneerde leerkrachten die meedenken, mee experimenteren en meebouwen.

Dus, hierbij het co-creatie traject: Levenshoudingsgericht Onderwijs in de Praktijk. In deze opleiding delen we de basis van de theorieën vanuit Toegepaste Positieve Psychologie. We laten zien hoe we deze zelf in de praktijk brengen en welke verschillende frameworks die we erbij gebruiken. We gaan jullie zelf begeleiden in een stuk persoonlijke ontwikkeling, zodat je je plek als rolmodel in kunt vullen. Ook gaan we jullie ondersteunen in het opstellen van beleid zodat het een structurele plek in je school kan krijgen, eventueel ook als invulling van een anti-pestprotocol en een sociaal-emotioneel ontwikkelingsprogramma.


Dit traject is alleen niet voor iedereen. Als je zoekt naar perfecte, hapklare brokken die met kopiëren en plakken inspectieproof zijn dan raad ik je aan twee jaar te wachten. Dan zal het programma in een verder stadium zijn. Ook als je als begeleider denkt dat je leven ‘af’ is en dat zelfreflectie niet meer nodig is, zal dit ook geen groot succes worden.

Maar als je juist blij wordt van persoonlijke ontwikkeling en ernaar op zoek bent. Als je ideeen hebt over je onderwijs maar zoekt naar theoretische en praktische ondersteuning. Als je zoekt naar een plek waar je met en van de originele bedenkers van een aanpak aan de slag mag gaan: Je bent van harte welkom.

Via onderstaande knop kun je de studiegids downloaden. Van daaruit kom je op een pagina waar je enerzijds vragen aan ons kunt stellen die je nog hebt en anderzijds een aanmeldingsformulier in kunt vullen. Op basis van het aanmeldingsformulier gaan we bepalen of we je toelaten. Sommige mensen krijgen direct een bevestiging of afwijzing. Anderen zullen we uitnodigen voor een telefonisch gesprek met een van de trainers om te kijken of er een match is en dan een besluit nemen. Het is ook in jouw belang dat deze groep zo sterk mogelijk start.

Dus, bekijk de studiegids, stel je vragen en vul het aanmeldformulier in. We kunnen niet wachten om deze reis met je te beginnen.

Met vriendelijke groet,
  Tijl Koenderink en Milou Segers
Hoofdtrainer:
Milou Segers
Gasttrainer:
Tijl Koenderink
Milou is een bevlogen directielid en leerkracht van de School of Understanding. Met haar Master Psychologie is ze nieuwsgierig van aard en oprecht geïnteresseerd in gedrag. Als leerkracht zet ze die interesse om in de ontwikkeling van de kinderen., Levenshouding en positieve psychologie spelen hierin een belangrijke rol. Zelf is ze hiervan een voorbeeld: Milou’s lijfspreuk is ‘be the change you want to see in the world’. Bij Levanimo is ze verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de leerlijn op het gebied van levenshouding. Dit doet ze door het combineren van wetenschappelijke inzichten met best practices.
Tijl is een onderwijsexpert die zich vanuit verschillende kanten bezighoudt met de ontwikkeling en ondersteuning van scholen. Hij startte Novilo, dat zich met name bezighoudt met opleidingen en ondersteuning op het gebied van hoogbegaafdheid. Ook is hij nauw betrokken bij Feniks Talent (voor opvang van hoogbegaafde drop-outs) en is hij mede-oprichter en bestuurder van zijn eigen innovatieve school: de School of Understanding in Amstelveen. Tijl heeft zelf een lastige schooltijd gehad en zet deze ervaring om in een drive om het onderwijs zo goed mogelijk maken. Dit doet hij onder meer door scholen en leerkrachten te helpen met innovatie.
CRKBO Geregistreerd
Registerplein Geregistreerd
Lerarenregister
Wat is levenshouding?
"De manier waarop jij in het leven staat, 
hoe je omgaat met jezelf, anderen, de wereld en uitdagingen."

"Dat wat je doet, kunt en wie je bent"

"De manier waarop jij jezelf een plek geeft in de wereld" 

"Hoe jij jezelf kunt zijn in een veranderende de wereld, 
alles wat je doet, denkt, voelt en ervaart. 
Hoe jij reageert op ervaringen, mensen, uitdagingen"

Doel van de Opleiding
Onderwijsprofessionals in staat stellen 
leerlingen alleen en in groepen 
gestructureerd op een aantoonbare manier ondersteunen 
in een positieve constructieve levenshouding
op basis van (onder andere) Toegepaste Positieve Psychologie

Over Positieve Psychologie
Wat is Positieve Psychologie?

Positieve psychologen doen onderzoek naar omstandigheden waarbij mensen tot bloei komen en technieken die het welbevinden van mensen bevorderen. De doelen van deze positieve stroming kunnen onderverdeeld worden in twee hoofddoelen: het individuele niveau en het groepsniveau. Positieve psychologie is gericht op beide aspecten.

Het individuele niveau gaat om het bereiken van persoonlijke doelen: moed, interpersoonlijke sensitiviteit, liefde, esthetisch besef, doorzettingsvermogen, vergevingsgezindheid, originaliteit, toekomstgerichtheid, spiritualiteit, talentontwikkeling en wijsheid.

Het groepsniveau is gericht op, zoals het woord al doet suggereren, het gemeenschappelijke. Het gaat hierbij om waarden en normen, burgerschap, verantwoordelijkheid, altruïsme, zelfbeheersing, tolerantie en werkethiek.
Door de grondlegger
Overkoepelend Framework: PERMA
Martin Seligman legt uit wat het PERMA model is
Het overkoepelende model vanuit Toegepaste Positieve Psychologie wat we gebruiken is het "PERMA-model":
P - Positieve Emoties
E- Engagement en Flow
R - Positieve Relaties
M - Meaning > Betekenis
A - Achievement > Succes bereiken

Daarnaast duiken we ook nog specifiek in de ontwikkelingspsychologie en persoonlijkheidspsychologie.

Over de Opleiding:
Bovenstaand overzicht geeft een beeld van de inhoud, in overleg met deelnemers vinden er nog aanpassingen plaats.

Waaruit bestaat de opleiding en aanbod
Je ontvangt:
  • Een theoretisch raamwerk ter onderbouwing van de activiteiten

  •  Wetenschappelijke en praktijksystemen om levenshouding en welbevinden in kaart te brengen
  •  
Interventies om levenshouding en welbevinden te bevorderen
  •  Toegang tot ons eigen lesmateriaal voor concrete levenslessen

  •  Je wordt begeleid in het opstellen van een eigen lessenserie rondom een thema wat je zelf belangrijk vind

  •  Je wordt begeleid in het opstellen van beleidsstukken om het in je schoolplan te borgen inclusief implementatieplan


Aanbod voor pilotdeelnemers
Aangezien dit de eerste keer is dat wij de opleiding in deze vorm gaan geven hebben we een co-creatie korting van 30%. Hiertoe kom je in aanmerking als je bereid bent om gedurende de opleiding de volgende zaken te doen:
  •  reageren op onze vragenlijsten
  •  deelnemen aan denksessie over de leerlijn Levenshouding
  •  deelnemen aan pilot van GroeiWijs en hier feedback op geven
  •  ons toestemming geven om de lessenserie in je eindopdracht op te nemen in de leerlijn (met bronvermelding uiteraard)
Ontvang alle informatie
Vul je gegevens in en we sturen je direct de studiegids en meer informatie over het inschrijfproces. In de studiegids staan de ook de data, de investering, examinering en andere gegevens.
In welke fase van oriëntatie ben je?
Je laat je gegevens hier achter zodat je de Studiegids en de informatie over de opleiding in een serie van 4-8 e-mails kunt ontvangen.
Novilo - Alle Rechten Voorbehouden